Moj je život Švicarska

18. rujna, 2023.3 min.

Zamislite sunčano jutro na obali Ženevskog jezera, no horizontu se nazire veličanstveni Mont Blanc i svježi kroasan u ruci. Moja prva tri mjeseca života u Nyonu u Švicarskoj bila su ispunjena izazovima, otkrićima, usponima i padovima. Od žongliranja selidbe u drugu zemlju po prvi put u životu do specifične kulture iznajmljivanja stanova, počela sam se poistovjećivati s Merlinovim stihovima “Moj je život Švicarska”.

Očekivala sam da će čežnja za domom biti moj najveći izazov, kao što je Proust rječito uhvatio bit nostalgije – “To je miris poznatog jela, zvuk smijeha s prijateljima i utješna prisutnost obitelji”. Zakupljenost obvezama i birokracijom sigurno je pomogla, ali moram priznati – sve su se emocije izlile kad sam posjetila Hrvatsku prije samo nekoliko tjedana. Ipak, usred čežnje, također sam otkrila trenutke duboke ljepote – prirodu koja oduzima dah, topli zagrljaj novih prijatelja i uzbuđenje svladavanja nove kulture. Iako vam nedostaje dom, istraživanje novih horizonata motivira vas da nastavite dalje.

Zatim, tu je i jezična barijera. Naravno, ako se selite u novu zemlju, poznavanje lokalnog jezika je prednost. Ali ako me zamišljate kako govorim francuski, vjerojatno biste me vidjeli kao Joeya u legendarnoj sceni kako (ne) govori „Je m'appelle Claude“. Međutim, pokazalo se da to što ne govorim francuski nije nikakav problem. Imao sam sreću preseliti se u zemlju koja se sastoji od 25% stranog stanovništva. Povrh toga, radim u međunarodnoj udruzi u kojoj su moji najbliži suradnici Britanci ili Australci. Tako da se s engleskim sasvim dobro snalazim. Svakako bi bilo sjajno iskoristiti ovu priliku i naučiti malo francuskog, što toplo preporučujem. I možda, samo možda jednog dana i počnem. Ali "Bonjour" i "Merci" je sve što mogu dati za sada.

Spominjući radno okruženje – zamišljala sam da će prijelaz iz freelance-anja u stalni posao biti poput prelaska s nekontroliranog divljeg zapada na strogu viktorijansku čajanku. I premda je moje dnevno odijevanje evoluiralo od pidžame i neuredne punđe do pomno odabranih poslovno-ležernih kombinacija, opet sam pronašla način da uživam u ovom procesu i lako se prilagodim svom novom poslu. Možda je to što se u pauzi za ručak bavimo sportom i kupamo u jezeru, možda je opcija rada od kuće, možda pouzdana zarada ili su pak moji kolege razlog ove iznenađujuće lake tranzicije… Rekla bih da je pravi odgovor kombinacija svega navedenog, i mnogo drugih.

Ali da ne zvučim baš kao Pharrell Williams, dopustite mi da spomenem jednu stvar zbog koje sam plakala za svojom mamom... Vidite, moja potraga za stanom je vrlo brzo postala moja najgora noćna mora. Nakon vrtoglavih najamnina, konkurencije s brojnim kandidatima za isti stan, spore agencije za nekretnine, hrpe papirologije i motivacijskih pisama (da, uistinu sam pisala motivacijska pisma za najam stana!) i mjeseci života u hotelskoj sobi, ubrzo sam se više osjećala kao George Costanza. Ponovno je moje strpljenje bilo na kušnji, ali se pokazalo i kao moj najveći saveznik. Nikad ne odustaj od onoga što želiš. Aka – Ja sam ponosni švicarski stanar.

Znam da je mnogo ljudi putovalo svijetom, živjelo na mnogo egzotičnijim lokacijama od Švicarske i nosilo se s mnogo većim izazovima. Ali za mene je ovo bio veliki korak. Solo žena, u srednjim tridesetima, seli se u drugu zemlju po prvi put u životu. Kad je ova promjena karijere bila samo ideja, rekla sam da je to prilika koju ne mogu odbiti. Ne želim zvučati pretenciozno, ali pokazalo se da sam donijela pravu odluku. Po mom skromnom mišljenju, nikada ne možete pogriješiti ako slijedite svoje snove, kakvi god oni bili. Disclaimer: osim ako nisu protiv zakona.