Karijerni snovi i strahovi

14. svibnja, 2023.4 min.

Kažu da su snovi samo plod naše mašte, ali što ako bi te maštarije mogle postati stvarnost? Kao ljubiteljica sporta i event stručnjakinja, oduvijek sam sanjala o radu na najvećim sportskim događajima na svijetu – ali kako doći do toga? 

Krajem 2022. našla sam se s mnogo slobodnog vremena i bez projekata na kojima bih radila. Osim „binge“ gledanja Netflix-a, isprobavanja svojih slikarskih vještina i tko zna čega još, odlučila sam učiniti nešto produktivno i što će mi potencijalno promijeniti život. Tako sam se s grandioznim snovima i počela prijavljivati na oglase za posao na raznim sportskim događanjima u svijetu.

Premotamo li tri mjeseca unaprijed, možete me vidjeti kako se znojim na razgovoru za posao u UEFA-i, jednoj od najpoznatijih i najcjenjenijih organizacija na svijetu. Iako sam se osjećala „kao mali Mujo“, kanalizirala sam svog unutarnjeg Rockyja Balbou i odradila i to. I za ne vjerovati - dobila sam posao! Uslijedio je šampanjac, konfeti i neugodno slavljeničko ciktanje. Službeno sam postala koordinatorica dodatnog programskog sadržaja u UEFA-i (i dalje zvuči nestvarno!).

Do kraja travnja spakirala sam svoj život u Hrvatskoj i preselila se u Švicarsku gdje ću provesti sljedećih 15 mjeseci svog života. Ovo je ostvarenje mojih snova i podsjetilo me da se ovakav scenarij nije dogodio prvi put. Još 2015. godine odlučila sam pucati u prazno i prijaviti se na AIPS program na Svjetskom rukometnom prvenstvu za muškarce u Kataru. Pomislila sam, zašto ne? I na moje iznenađenje, odabrali su me. Bilo je to sjajno iskustvo koje je zapravo definiralo moju karijeru.

Razmišljajući o svom životnom putu, shvatila sam da veliki snovi nisu samo korisni, već i nužni. Da nisam iskoristila tu priliku i prijavila se na ove pozicije, nikada ne bih bila tu gdje sam danas. I da nisam slijedila svoje profesionalne snove, nikada ne bih napravila taj sudbonosni korak i preselila se u Švicarsku.

I znanost to potvrđuje – studija "The Importance of Specificity and Challenge in Goal Setting" Lockea i Lathama (Journal of Applied Psychology, 2002.) ukazuje na to da postavljanje specifičnih i izazovnih ciljeva vodi do boljeg učinka, za razliku od postavljanja općih ciljeva ili manjka ikakvog cilja.

Ali veliki snovi i postavljanje ciljeva nisu dovoljni. Potrebno je strpljenje i ustrajnost da bi se ti snovi ostvarili. Bilo je trenutaka kada sam sumnjala u sebe, kada sam se pitala jesam li dovoljno dobra, je li mi voda došla do grla. Ali nisam htjela odustati. Nastavila sam raditi, učiti, napredovati - STRPLJIVO. I na kraju su moji snovi postali moja stvarnost.

Pa ipak, dok krećem u ovo novo poglavlje svog života, ne mogu se oteti dojmu da se osjećam „kao riba na suhom“. Suočit ću se s nekim od najvećih izazova u svojoj karijeri, radeći s etabliranim profesionalcima kojima su Excel-ice za dobro jutro. Ne zaboravimo ni emocionalne izazove - biti daleko od obitelji i prijatelja je teško, pogotovo zato što ću propustiti sve najnovije „ŠČ“ tračeve. Ali, kako kažu, "život počinje na kraju vaše zone udobnosti".

Tome nema lijeka, jednostavno sam odlučila prigrliti ovu avanturu i hrabro se uhvatiti u koštac s nadolazećim izazovima, pa makar to značilo i nekoliko neprospavanih noći i ozbiljniju konzumaciju kofeina. A tko zna, možda se i vratim s nekim impresivnim skijaškim vještinama. Prema riječima velikog pjesnika Walta Whitmana, "Drži lice uvijek okrenuto suncu - i sjene će pasti iza tebe." Dakle, sanjajte velike snove, ustrajte i napredujte. Nikad ne znate kamo vas ti snovi mogu odvesti.